tak aj ja som nieco zosmolil, tak to hodim aj sem...
tak dnes zacina WS, osobne pre mna sportova udalost roka, tak nieco malo o nej:
Colorado: jednoznacne najvacsie prekvapenie tohtorocneho zaveru sezonu, tak par faktov o nich: este zaciatkom septembra ich sanca na postup do play-off bola priam miziva, 16. septembra boli na stvrtom mieste v tabulke, ale potom z dalsich 15 zapasov vyhrali 14 !!!! a v dodatocnom zapase v boji o play-off dokazali rozhodnut proti San Diegu v 13. inningu. Ich vynikajuca forma pokracovala aj v subojoch play-off, ked v dvoch seriach nestratili ani zapas a s bilanciou 7-0 su iba druhym teamom v historii, ktorym sa podaril takyto vstup do play-off a prvym, ktory ma sancu dostat sa na bilanciu 8-0. Suma-sumarum Colorado ma v poslednych 22 zapasoch 21 vitazstiev a patri to k ojedinelym statistikam v celej historii mlb (namatkou v roku 2002 Oakland dokazal zvitazit 20 x za sebou, v roku 1935 Cubs mali 21 vitazstiev v rade, ale ked sa zoberu do tej serie aj zapasy play-off je to nieco vynimocne).
K zostave: Colorado ma vynikajuco zlozeny zostavu. HViezda Todd Helton, pre mna jeden z najvacsich kandidatov na MVP Matt Holliday (Avg 0,340, 136 Rbi a 36HR - fenomenalna statistika), rovnako hraci ako Attkins, Hawpe a momentalne pravdepodobne najvacsi talent na spojke Tullowitzki su taktiez velmi dobrymi ako v obrane, tak aj v utoku. Vo vseobecnosti je line-up Colorada vynikajuco zostaveny, velmi vyrovnany a v sucasnosti mu z teoretickeho hladiska nieje co vytknut. Skvela symbioza mladosti a skusenosti.
Rovnako sa v poslednej dobe stretli s fenomenalnou formou nadhadzovaci, ktori maju pocas tejto vynikajucj snure Eru 2,8. Najlepsi nadhadzovac u nich je Jeff Francis, ktory dokazal vyrovnat rekord Colorada v pocte vitazstiev (17) a v oboch svojich predstaveniach v play-off podaval vynikajuce vykony. A tento hrac dnes nastupi aj proti Bostonu.
Tento postup Colorada je iba druhym vystupenim v play-off a z celkoveho hladiska Colorado skor podpriemernym klubom (iba druhy krat v 15 rocnej historii dokazali mat v sezone 90 vitazstiev) a od toho postupu v roku 1995 mali maximum 83 vitazstiev za sezonu.
Colorado je zivym prikladom velikanskej vyrovnanosti v NL, ked za poslednych 10 rokov bolo v WS 9!!! roznych teamov.
Boston: o tomto teame som uz popisal cele elaboraty, ale predsa este nieco k tomu.
Za stavu 3-1 vo finale AL malokto veril v uspech Bostonu, ale ten ukazal, ze je silnym teamom... ako v roku 2004 dokazal zvratit stav 0-3 na zapasy s NYY, tak dokazal zvratit aj tento nepriaznivy stav. Boston v roku 2004 zlomil velikanske prekliatie (Babe Ruth....) a dokazal vo svetovej serii zvitazit... po kolkych rokoch nuz 86 rokov sa netesili z vitazstva (od roku 1918) v tychto 86 rokoch su 4 ucasti vo WS, a najma vynikajuca forma v poslednych 10 rokoch, ked az 6 krat dokazali postupit do play-off. Minula sezona mu velmi nevysla, ked skoncil v divizii az treti, ale prvykrat od roku 1995 sa mu podarilo vyhrat svoju diviziu a od roku 1997 prvykrat nekraluje vychodnemu pobreziu NYY.
Dovody tohto uspechu v porovnani s minulym rokom su jednoduche... Pitching staff. ked ma team 3 hracov s viac ako 15 vitazstvami v sezone a najlepsi bullpen v lige, tak sa to musi prejavit. No a v poslednej dobe aj vynikajuca palkraska forma, ked zlomili vela rekordov v serii s Clevelandom (najviac runov, najlepsia Avg, najviac Rbi...) Tuto formu ma youklis momentalne z celeho Bostonu najlepsiu a je na vynikajucej ceste stat sa najuzitocnejsim hracom play-off. O tento primat sa moze z Bostonu uchadzat aj podla mna v sucasnosti najlepsi nadhadzovac na post-season Beckett. Jeho predstavenia v tychto zapasoch su uzasne.
vyrovnanost line-upe Bostonu je porovnatelna ak nie o nieco lepsia ako v Colorade. Manny Ramire, Dave Ortiz... o tychto hracoch je zbytocne nieco pisat, su to legendy tohto sportu. Momentalne vo vynikajucej forme hraju Youklis, ci lider v Rbi Lowell. no a dustin Pedroia... to co som napisal o Tullowitzkon na spojke plati o Pedroiovi na dvojke. Jeden z hlavnych adeptov na novacika roka.
tolko o teamoch: a o vzajomnej bilancii velmi strucne... dohromady spolu odohrali iba 9 zapasov, v ktorych pre mna celkom prekvapivo vyhravaju hraci Colorada na zapasy 4-5 a najma ma prekvapuje s akou lahkostou si dokazali poradit v dvoch zapasoch na fenway parku v tohtorocnom inter-league proti Beckettovi a Schillingovi. Urcite sa patri minimalne zo slusnosti spomenut absenciu Tima Wakefielda v tomoto zapoleni. Tento nadhadzovac, ktory oblieka dres Bostonu uz 13 sezon ma zranene ramenao a nemoze nastupit. Je to skoda, jeho knuckle, to je nieco, na co palkari Colorada urcite niesu zvyknuti.
Zaverom: dnes nastupia najlepsi vrhaci oboch temov Beckett vs Francis. Kurz na Boston je vsak z tiperskeho hladiska vysmechom. Dat proti teamu, ktory vyhral 21- z 22 poslednych zapasov kurz pod 1,5? no na to ma nikto nenahovori a z tiperskeho hladiska je to blbost. Osobne ako fanusika Bostonu mi srdce trha, ale musim zahrat na Colorado. A zahram to na Colorado s hdc -1,5 bodu. Kurz na pinnacle @3,91 na vitazstvo Colorada je pre mna vynikajuco hratelny a obsahuje velmi vyrazne value.
Dufam, ze Boston neprehra presne o bod, to by ma velmi nasralo
GL
este jedna vec: co absolutne neodporucam, je hrat vitazstvo Bostonu vo WS... pri tych kurzoch (1,42 a podobne) je to vysmech... cakam ci nejaka SK vypise kurz na presne vitazstvo, tam by som si pri peknom kurze, co by mohol byt, skusil dat na vitazstvo Bostonu 4-2 na zapasy. GL a vela krasnych zazitkov pri sledovani WS.
duel Rocktober vs. Soxtember respektive 'Cheers' vs. 'South Park' moze zacat ja som pripraveny a verim, ze vsetci fanuskovia tohto krasneho sportu so mnou.
na zaver citat majitela Red Sox, ktory ma v mojich tipoch utvrdzuje:
"I don't think there's a better team in baseball right now than the Rockies. You can't win 21 of 22 without being the best team at that time."
-- Red Sox owner John Henry
zdrojove linky, kde si mozete uĂşpresnit fakty a informacie a odkial som cerpal na tuto analyzku:
http://www.sportsline.com/mlb
http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd ... p&c_id=mlb